Skip to content

10 RISIKO PEMBELIAN “LOT LIDI TANAH PERTANIAN UNTUK TUJUAN DIRIKAN RUMAH”.

BERIKUT ADALAH RISIKO YANG ANDA PERLU TAHU DALAM MEMPERTIMBANGKAN UNTUK MEMBELI TANAH LOT LIDI.

1. PEMBELIAN BAGI TUJUAN MEMBINA RUMAH DI ATAS LOT LIDI (JENIS PERTANIAN) ADALAH SALAH DI SISI KANUN TANAH NEGARA 1965 (KTN).

Untuk fahaman asas (melainkan pembacaan undang-undang kecil negeri masing-masing), pembinaan rumah di atas tanah lot lidi (jenis pertanian) selain hanya 1 rumah pekerja adalah disalah dan dilarang di bawah Seksyen 115 dan merupakan suatu perlanggaran syarat di bawah Seksyen 125 KTN

2. TIADA PENGIKTIRAFAN OLEH KERAJAAN NEGERI.

Sebagai contoh di Negeri Selangor, pada mesyuarat Dewan Negeri Penggal Ketiga Tahun 2020 Sesi 3 antara lain menyatakan bahawa “Pihak Kerajaan Negeri tidak mengiktiraf penjualan dan pemilikan Lot Lidi di Negeri Selangor”

3. RISIKO PENYELEWENGAN OLEH SYARIKAT JUALAN.

Terdapat banyak rekod kes-kes bagi penjualan lot lidi ini, antara lain:
a. Pemilik Asal dan/atau waris kadim Pemilik Asal tidak mengetahui tanahnya sedang dijual oleh Syarikat Jualan Lot Lidi.
b.Pemilik Asal Tanah tersebut telah meninggal dunia dan masih belum selesai urusan pusaka, pentadbir dsb.
c. Agen Syarikat Jualan pecah amanah dengan mengambil wang dari Pembeli dan tidak menyerahkan kepada Syarikat Jualan,
d. Syarikat Jualan dan Agen mereka menjual unit Lot Lidi yang sama kepada beberapa individu sebelum melarikan diri bersama wang jualan

4. TIADA PAMPASAN TERHADAP RUMAH-RUMAH YANG DIBINA DI ATAS LOT LIDI SEKIRANYA KERAJAAN MENGAMBIL TANAH TERSEBUT UNTUK TUJUAN PEMBANGUNAN.

Contoh mudah, tanah yang dibeli tersebut hendak dijadikan lebuh raya persekutuan, pihak kerajaan hanya akan membayar pampasan pengambilan tanah hanya mengikut harga penilaian tanah sahaja dan bukan rumah yang dibina secara salah di atasnya.

5. NAMA PEMBELI TIDAK DAPAT DIDAFTARKAN SEBAGAI PEMILIK DI DALAM GERAN.

Secara am untuk fahaman asas semata-mata, Tanah Jenis Pertanian bagi setiap 1 ekar hanya boleh didaftarkan ke atas 1 nama Pemilik sahaja (melainkan turun milik dan pengecualian tertentu). Oleh yang demikian, Pembeli-Pembeli Lot Lidi tersebut pada setiap masa tidak akan didaftarkan sebagai Pemilik yang sah ke atas Hartanah tersebut (melainkan terdapat permohonan pertukaran jenis tanah Pertanian kepada “Pembinaan Kediaman”)

6. SURAT IKATAN AMANAH TIDAK LAGI DITERIMA UNTUK DIDAFTARKAN DI PEJABAT TANAH DI BEBERAPA NEGERI.

Kebanyakan bukti transaksi “milikan Pembeli ke atas lot lidi di Tanah Pertanian” cuba “disahkan” dan/atau “direkodkan dengan dokumen “Ikatan Amanah”. Di Selangor, sebagai contoh, Mesyuarat Penyelarasan Pentadbiran Tanah/Daerah dan Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Selangor (MPPTDPBTNS) Bil. 1/2018 antara lain menetapkan bahawa apa jua Surat Ikatan Amanah yang cuba didaftarkan bagi transaksi pembelian tanah lot adalah ditolak.

7. TIDAK LAYAK BAGI PINJAMAN BANK UNTUK PEMBIAYAAN MENDIRIKAN RUMAH DI ATAS TANAH LOT LIDI.

Melainkan Pinjaman Peribadi, pinjaman Bank untuk tujuan pembiayaan rumah di atas lot lidi adalah mustahil. Ini kerana, pihak Bank sama ada bank conventional/Islamic hatta Bank jenis Pertanian memerlukan Geran Asal di atas nama Pembeli untuk didaftakan sebagai gadaian dan sekuriti bagi pihak Bank atas pinjaman yang diberikan.

8. KOMPLEKSITI URUSAN MASA AKAN DATANG.

Bayangkan 1 Tanah Pertanian dibeli oleh Pembeli-Pembeli Lot Lidi sebanyak 20 individu dan hanya di”sekuritikan” dengan Ikatan Amanah. Sekiranya Pemegang Amanah meninggal dunia dan/atau ada antara Pembeli-Pembeli Lot Lidi tersebut meninggal dunia, akan terdapat pelbagai urusan yang waris-waris wakil perlu lalui sebelum urusan “penentu milikan” atau urusan kemajuaan boleh diteruskan.

9. KESUKARAN TUNTUTAN UNDANG-UNDANG SEKIRANYA TERDAPAT ISU BERBANGKIT.

Sebagai contoh mudah, Pemilik Asal tidak pernah setuju untuk menjual Tanah tersebut, tetapi Syarikat Jualan (selalunya dimiliki oleh saudara mara Pemilik Asal) dengan sengaja menjual Tanah tersebut secara Lot Lidi. Sekiranya Pemilik Asal hendak jualkan Tanah tersebut kepada individu lain, dan Syarikat Jualan tersebut telah melarikan diri. Pada siapa Pembeli-Pembeli dapat tuntut semula wang jualan tersebut?

10. KESUKARAN JUALAN LOT LIDI.

Terdapat juga pada satu keadaan, Pembeli Lot Lidi tesebut hendak jualkan Lot Lidi beliau kepada pihak ketiga, bagaimana “pemilikan” yang salah dari awal tersebut hendak pula di transfer melalui jual beli kepada pihak Ketiga dan kesukaran-kesukaran yang dinyatakan di atas akan ditanggung pula oleh Pembeli baharu.

“NAK BELI BOLEH SEKADAR BELI, TETAPI RISIKO-RISIKO DI ATAS HENDAKLAH DIAMBIL PEDULI”

MOHON JASA BAIK PEMBACA UNTUK LIKE DAN SHARE YA.

NOTA TEPI: Sebenarnya terdapat beberapa Trick yang sah di sisi undang-undang bagi memastikan hak Pembeli-Pembeli Lot Lidi tersebut dijamin pada kadar minimum.

*Penyataan ringkas dan asas bagi fahaman mudah orang awam di atas hanyalah perkongsian semata-mata dan tidak bertindak sebagai nasihat yang mengikat mana-mana pihak sebagai Peguam dan anakguam.

Faiz Fahmi
-PEGUAM –

(Visited 1,312 times, 1 visits today)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
khairul
khairul
2 years ago

assalamualaikum tuan. saya khairul anwar, saya memohon bertanya kepada tuan, apa yang perlu dilakukan untuk menuntut semula wang dari pembelian lot lidi, adakah boleh di minta semula mengikut undang undang? saya rasa tertipu selepas membuat pembelian pada tahun 2014 sehingga sekarang, agen dan tuan tanah hanya berdolak dalih dan bermacam macam alasan. sekian terima kasih

Mohd nor abdullah
Mohd nor abdullah
2 years ago

Assalamulaikum wrb. Ayah sy telah meninggal dunia dan mempunyai sebidang tanah yg telah dipecah kecil kepada beberapa lot. Sebahagian drpd jumlah lot tersebut telah dijual sebelum ini. Baru2 ini ada beberapa org berminat utk membeli lot tanah tersebut. Sy mempunyai 7 org adik beradik dan semuanya bersetuju utk menjualnya. Bagaimana prosedur jualan? Geran masih atas nama arwah ayah.

Amira
Amira
1 year ago

“Sebenarnya terdapat beberapa Trick yang sah di sisi undang-undang bagi memastikan hak Pembeli-Pembeli Lot Lidi tersebut dijamin pada kadar minimum“

Boleh tau cara2 nya?

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x