Skip to content

PROSEDUR TUNTUTAN HARTA SEPENCARIAN

Situasi:-

Ahmad baru sahaja menikahi isteri mudanya, Esah dua bulan yang lalu. Ahmad telah mengahwini isteri pertamanya, Senah selama 11 tahun dan tidak mempunyai niat untuk menceraikannya. Senah khuatir sekiranya Esah mengahwini Ahmad kerana harta mereka. Senah mangambil keputusan untuk berjumpa peguam bagi merungkai kekusutan beliau.

Penerangan:-

 1. Harta Sepencarian adalah harta-harta yang diperoleh oleh pasangan sepanjang tempoh perkahwinan.Kiraan adalah berdasarkan harta yang diperolehi secara bersendirian atau bersama-sama sepanjang tempoh perkahwinan.

2. Selain itu, kiraan hendaklah berdasarkan sumbangan secara langsung atau tidak langsung.

– Sumbangan Secara Langsung

Contohnya: Ahmad beli rumah secara bersama-sama dengan Senah di mana perjanjian jual beli (S&P) rumah kelamin tersebut terdapat nama Ahmad dan Senah. Contoh lain, rumah dibeli oleh Ahmad, loan atas nama Ahmad,S&P rumah tersebut nama Ahmad seorang tetapi ansuran bulanan dibayar oleh Senah, kos renovasi rumah Senah yang bayar, pembelian perabot pun dibayar oleh Senah.

– Sumbangan Secara Tidak Langsung

Contohnya: Senah tidak bekerja/suri rumah. Rumah dibeli dan ditanggung sepenuhnya oleh Ahmad. Dalam senario ini, peranan Senah sebagai caretaker rumah tangga mereka adalah dikira. Selain itu, pengorbanan melahirkan dan membesarkan anak2 dan dengan pengorbanan itu membolehkan Ahmad fokus kepada karier dan boleh mendapat pendapatan yang tinggi. Wanita yang bekerja juga boleh menuntut Harta Sepencarian atas kiraan Sumbangan Secara Tidak Langsung.

– Kiraan Sumbangan Langsung dan Tidak Langsung boleh dipakai untuk harta-harta lain seperti kenderaan, tanah dan sebagainya.

BILA PASANGAN BOLEH TUNTUT HARTA SEPENCARIAN?

– Selain berpoligami, Harta Sepencarian boleh dituntut sekiranya pasangan berpisah atau salah seorang pasangan meninggal dunia.

PROSEDUR TUNTUTAN HARTA SEPENCARIAN

Berikut adalah prosedur bagi Tuntutan Harta Sepencarian di Mahkamah Syariah:-

 1. Pihak yang ingin menuntut (Plaintif) hendaklah memfailkan Saman (Borang MS 2) dan Pernyataan Tuntutan.
 2. Dalam Pernyataan Tuntutan perlu diceritakan fakta berkaitan perkahwinan pihak-pihak dan harta-harta yang diperolehi oleh pihak-pihak.
 3. Lampirkan dokumen mengikut fakta yang dibentangkan seperti salinan I/C pihak-pihak, sijil nikah, sijil lahir anak, serta dokumen-dokumen harta yang berkaitan.
 4. Sekiranya sudah lengkap, boleh failkan Tuntutan Harta Sepencarian di kaunter mahkamah.
 5. Mahkamah akan bagi notis Sulh.
 6. Pihak-pihak perlu hadir ke Majlis Sulh bagi perbincangan sekiranya boleh diselesaikan secara persetujuan bersama.
 7. Sekiranya Majlis Sulh berjaya, pihak-pihak hendaklah memastikan terma-terma yang dipersetujui direkodkan oleh Pegawai Sulh sebelum ianya diendorskan menjadi Perintah Perjanjian Persetujuan Bersama.
 8. Sekiranya Majlis Sulh tidak berjaya, Plaintif (pihak yang memulakan tindakan) perlu menyampaikan Saman kepada Defendan (pihak yang dikenakan tindakan) secara kediri (serahan by hand).
 9. Plaintif perlu memfailkan Afidavit Penyampaian sekiranya Saman berjaya diserahkan.
 10. Defendan perlu memfailkan Pembelaan & Tuntutan Balas bagi menjawan Pernyataan Tuntutan Plaintif.
 11. Plaintif kemudiannya perlu memfailkan Jawapan Kepada Pembelaan & Pembelaan Terhadap Tuntutan Balas.
 12. Seterusnya, mahkamah akan menetapkan satu tarikh bagi pengurusan kes sebelum prosiding perbicaraan dijalankan.
 13. Mahkamah seterusnya akan tetapkan tarikh perbicaraan.
 14. Setelah perbicaraan selesai, mahkamah akan arahkan pihak-pihak untuk memfailkan hujahan secara bertulis.
 15. Setelah Hujahan Bertulis dan Hujhan Balasan difailkan, Mahkamah akan menetapkan satu tarikh bagi keputusan.
 16. Pihak-pihak boleh dapatkan perintah bersih daripada Mahkamah setelah pembayaran dibuat.
(Visited 3,591 times, 3 visits today)
3 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAIZATUL NOR AMIRAH BINTI MOHD NOH
MAIZATUL NOR AMIRAH BINTI MOHD NOH
1 year ago

Suami saya ade kes kemalangan…melanggar orang tanpa sengaja pada tahun lepas..dan mangsa meninggal dunia..adakah boleh dipenjara atau membayar denda sahaja???atau kes boleh ditutup??

myra
myra
1 year ago

Ali bernikah dengan siti selama 14 tahun dan bercerai ali ni buta it dn semua urusan atas bahu siti , siti akan mengeluarkan semua duit gaji ali pada hari gaji dan tinggal HANYA duit minyak untuk ali keluar berkerja ali selalunya percaya pada siti tentang penguusan duit .. setelah bercerai selama 14 tahun tu semua di atur oleh siti termasuk harta sepencarian bagaimana ali hendak mentut hak dia sebagai bekas suami ? sedangkan semua dokumen di simpan oleh siti

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x